top of page

Info om diamanter

 Fakta:

Edelstenenes konge. Den har alltid vært den mest ettertraktede av alle . Diamant er rent kullstoff (C) som har krystallisert under høyt trykk og temperatur i jordens indre og kommer opp til jordoverflaten ved vulkanske utbrudd.

Navnet kommer fra det greske ord Adamas som betyr den uovervinnelige. Det er den hardeste kjente substans, den vil aldri kunne slites (men den kan spaltes, noe som benyttes ved sliping av diamant. Dette betyr også at den kan få hakk og skader, selv om det skal betydelig påkjenning til) Det eneste som kan ripe en diamant er en annen diamant.

 Sjeldenhet:

For å finne en sten som kan slipes til en diamant på en carat (0,2 gram) må man i snitt sprenge ut, knuse og vaske mer enn 150 tonn malm. Kun en mindre andel av de diamanter som utvinnes kan benyttes til smykker, det meste benyttes i industrien til skjæring og sliping mm. Diamanten har alltid vært og vil alltid være sjelden og kostbar. Den er uten sammenligning den mest konsentrerte form for formue.

 Skjønnhet:

Diamantens enestående funkling og brillians er et resultat av flere fysiske egenskaper.

 Hardhet: Denne gjør at stenen alltid vil funkle mer enn andre stener

Brytning : Lyset brytes i alle gjennomsiktige stener og vesker. Hos diamanten brytes lyset i så stor grad, at ved riktig sliping vil ca 75% av lyset som kommer inn gjennom overflaten, komme opp som brillians etter å ha beveget seg rundt inne i stenen. (Totalrefleksjon) . Hos bergkrystallen vil det meste av lyset forsvinne ut på baksiden.

Ild: Når lyset brytes inne i stenen, vil det dele seg i spektrets farger, og komme ut igjen som fargeglimt når vi beveger stenen.

 For å få fullt utbytte av disse egenskapene må stenen slipes riktig og den må ha en god kvalitet

 Behandling og pleie:

 Rens: Diamanten skal funkle. Det vil imidlertid alltid komme litt smuss, fett, ol på stenen.  Brilliansen reduseres da sterkt. Rens den ofte, og da helst med vår gull og diamantrens.

 Bruk: Diamanter er fattet i gull. Diamanten er riktignok svært hard, men det er ikke gullet. De små klørne som holder stenen vil etterhvert slites. Dersom man alltid tar av seg smykkene når man arbeider hjemme, i hagen og på trening vil slitasjen minske betydelig, og risikoen for å miste diamanten blir langt mindre.  Likeså bør man få ettersett sine diamantsmykker hos oss ved jevne mellomrom.

 Diamantkvalitet

 De 4-C-er    De 4 faktorer som avgjør diamantens verdi:

 

 

 Cut/Slip: Den viktigste (og beste) slipeform er brilliantslip. Det består av 58 nøyaktig beregnete fasetter hvor vinkler og flater er av stor viktighet for å gi best mulig lysutbytte. Derfor er slipet ofte det viktigste for å få en vakker diamant..

 

 Clarity/Klarhet: I nær alle diamanter er det små krystaller og andre fremmed-elementer. Dette kaller vi inneslutninger. De er med på å gi diamanten særpreg.

Desto mindre disse inneslutningene er desto sjeldnere og kostbarere er stenen. til bedømmelsen  benytter vi en spesial-lupe som forstørrer 10 ganger. Graderingen er vanskelig og kan kun utføres av en fagmann med lang erfaring.
 

 Colour/Farge: De diamanter vi selger er alle forskjellige grader av fargeløs. Nesten alle diamanter har en svak tone av farge, vanligvis gul eller brun. De sjeldneste diamanter er de som nærmest er helt fargeløs. Vi bedømmer fargen ved å sammenligne diamanten mot en rekke av diamanter hvor fargen er tidligere bestemt. Dette krever godt fargesyn og erfaring, det skal skilles mellom svært små nyanser.

 Carat/Vekt: Ordet carat er knyttet  til frøet av Johannesbrødtreet som tidligere ble benyttet som vektenhet. Dette har en svært konstant vekt: 0,2 gram. 1 ct = 0,2 gram

 Internasjonale Farge og klarhetsgrader:
 

 


 

 Klarhet: Definisjon: IF: Ses ikke med lupe, vvs/vs : vanskelig å se med lupe, SI : Ses lett med lupe, 1P (Piqué) : Vanskelig å se med det blotte øyet, 2P/3P: Ses lett med det blotte øyet, kan redusere stenens brillians.

Forskjellige kombinasjoner av farge, klarhet og slipe-utførelse fører til at like store diamanter kan ha helt forskjellig pris.

 Vår ekspertise

Einar E. Aas er utdannet Diplom-Gemmolog (edelsten-ekspert) og Diamant-Gutachter DgemG (diamant-sakkyndig) og har mange års erfaring.

Yngvild K. Aas er utdannet gullsmed og diamant-fagmann

 Mange diamanter kjøper vi løse fra ledende sliperier og lar de fatte i Norge. Større stener har internasjonalt sertifikat. Mindre stener kontrolleres nøye av oss. Med alle diamantsmykker følger det diamantpass. Vi vil til enhver tid være konkurransedyktig i pris i forhold til kvalitet.
 

bottom of page